complimenten geven zakelijk klanten klantgericht relatiebeheer complimentendag

Complimenten geven aan klanten: dat werkt!

Artikelen

Een compliment kan wonderen doen in je zakelijke relaties. Deze positieve feedback is een goede smeerolie voor je relaties met collega’s, klanten of andere zakelijke contacten. En het is ook fijn voor jezelf om te doen, je maakt een ander blij. Krijg je een compliment? Leg het dan niet naast je neer, maar bedank de ander. Waar nodig mag je gerust om toelichting vragen, zodat je voor een volgende weet hoe je nogmaals het goede gedrag laat zien. Wees er trots op!

Een aantal voorbeelden van complimenten geven, doe er je voordeel mee!

Goed gedaan!
Dit is een eenvoudig compliment en het is goed om erbij stil te staan als iemand iets goeds doet. Simpele woorden in de lijn van “Goed gedaan!” vergeten we meestal. Probeer dit compliment zo concreet mogelijk te maken én te vertellen wà¡t de persoon goed gedaan heeft.

Geweldig, hoe heb je dat voor elkaar gekregen!?
Door gerichte vragen te stellen en belangstelling te tonen voor de manier waarop de ander iets heeft gedaan, laat je blijken dat jouw compliment ook inhoud heeft. Je toont op deze manier niet alleen interesse in het behaalde resultaat. Je laat ook blijken dat je oog hebt voor het proces wat daaraan vooraf is gegaan.

Ik weet dat ik dit aan jou kan overlaten!
Op deze manier spreek je het vertrouwen uit over het werk dat je aan een ander over laat. Je geeft een compliment door de ander het werk toe te vertrouwen, waardoor deze zich extra gewaardeerd voelt.

Wat zie je er netjes uit
Op het werk complimenteren we elkaar niet zo snel voor de uiterlijke verschijning. Het lijkt een gemakkelijk uit te spreken compliment, maar het kan zeker ook verkeerde verwachtingen scheppen. Allereerst moet er wel wat te complimenteren zijn. De kleding moet opvallend verschillen met die van andere dagen. De onderlinge verhouding moet zodanig zijn, dat de ander het compliment niet opvat als een flirt. Vrouwen kunnen elkaar gemakkelijker complimenteren als het om kleding gaat.

Gezellig dat je er bent
Met een compliment als dit zeg je niets over het verrichte werk, maar over de persoonlijke relatie tussen jou en de ander. Je maakt duidelijk dat je de anders persoonlijkheid waardeert en dat je het goed met hem of haar kunt vinden – los van hoe hij zijn werk verricht.

Bedankt, je was een geweldige collega of samenwerkingspartner!
Een compliment kan worden uitgesproken als woord van dank. Dit kan gebeuren aan het einde van een succesvol project of als iemand vertrekt uit de organisatie. Een groot voordeel van een dergelijk compliment is, dat de persoon die het betreft meteen weet dat er geen verwachtingen aan kleven. Geen geslijm dus, maar een uiting van waardering – recht uit het hart!

Non-verbaal een compliment geven
Voor een compliment zijn niet altijd zoveel woorden nodig. Een glimlach doet vaak al wonderen. Verder kunnen een schouderklopje of een opgestoken duim waardevol zijn. Let op: lichaamstaal kan verkeerd geïnterpreteerd worden, overweeg dus goed of je een gebaar maakt. En laat het niet de enige manier zijn waarop je complimenten uitdeelt. Woorden zijn ook van grote waarde.

Geef je complimenten dan krijg je ze zeker ook terug. Geniet ervan!

Daniëlle de Jonge