Netwerken: 12 tips voor een effectief netwerkgesprek
Netwerken: het is de kracht van veel goede zakelijke relaties. Om zaken te doen, voor samenwerking of voor gewoonweg waardevolle contacten. Tips om een netwerkgesprek effectief te beginnen, het praten over koetjes-en-kalfjes en een correcte afronding van het gesprek.
Netwerkbijeenkomsten bezoeken levert veel op. Je ontmoet vaak interessante mensen, je komt te weten wat er speelt bij bedrijven en in branches en het is de basis voor een goed zakelijk contact. Bezoek je netwerkbijeenkomsten waar je al veel mensen kent, dan is het een mooi moment om op informele manier bij te praten. De valkuil is ook meteen dat je bij de bekende mensen blijft staan praten en daardoor niet de kans grijpt om nieuwe mensen te leren kennen.
Goede gespreksstarters
Ken je nauwelijks iemand op een bijeenkomst, dan is het soms lastig om een gesprek aan te knopen. Op deze manieren lukt het makkelijk:
- De bijeenkomst. Wat vindt iemand er van, was de eventuele spreker interessant, komt iemand vaker bij dit netwerk, etc.
- Gewoon voorstellen. Zorg er voor dat je eerst oogcontact maakt met de ander voordat je er naar toe loopt en jezelf voorstelt, dat maakt het gemakkelijker. Zie je iemand ergens alleen staan? Dan is dit zeker een goede manier kennis te maken, de ander zal blij zijn dat hij of zij in gesprek raakt.
- Iets” van de persoon. Draagt iemand een speciale stropdas, heeft hij of zij een mooi pak aan of zie je in andere zin iets positiefs opvallends? Begin er over, je maakt een compliment en bent meteen in gesprek.
- Wat zegt de ander. Heeft de ander tijdens een presentatie een vraag gesteld? Of vang je zijdelings op wat iemand zegt in een gesprek? Begin erover. Dat je het een goede vraag vond bijvoorbeeld of dat de opmerking die je hoorde je interesse heeft gewekt.
Luchtige gespreksonderwerpen
Alleen maar over werk praten tijdens het netwerken wordt meestal niet gewaardeerd. Informele gesprekken over “koetjes en kalfjes” werken verfrissend en zijn een stuk persoonlijker. Bijvoorbeeld over:
- Overeenkomsten. Een hobby zijn, woonplaats of -regio, gemeenschappelijke interesses of het soort werk wat iemand doet. Actuele (niet controversiële) onderwerpen zijn vaak ook een goede bron voor een gesprek.
- Vraag maar raak. Met het stellen van (open) vragen nodig je de ander uit om te vertellen. Bedenk vooraf, als je dat prettig vindt, een aantal vragen over onderwerpen waar je makkelijk over praat.
- Reageer. Toon daadwerkelijk interesse in de ander. Stel vragen, reageer op opmerkingen en stimuleer de ander om verder te vertellen.
- Wissel af. Voorkom dat een persoon voortdurend aan het woord is. Ga in op wat er gezegd wordt om het gesprek open te breken. Vertel bijvoorbeeld wat jij ergens van vindt en breng de balans zo terug in het gesprek.
Gesprek afronden
Als je netwerkt wil je graag verschillende mensen spreken. Hoe rond je een gesprek elegant af? En hoe geef je opvolging aan de gesprekken?
- Positief gedag. Of het nu een boeiend of minder boeiend gesprek was, eindig altijd positief. Bedank iemand voor het gesprek, geef een hand en blijf je enthousiaste zelf.
- Zeg het. Iedere bezoeker van een netwerkbijeenkomst weet dat mensen er zijn om contacten te leggen. Niemand zal het je dus kwalijk nemen als je simpelweg zegt dat je graag nog wat mensen wilt spreken. Vraag om een visitekaartje als je er ook daadwerkelijk iets mee wilt doen voor een later contactmoment.
- Stel iemand voor. Zie je iemand op de bijeenkomst met wie je jouw gesprekspartner in contact wilt brengen, stel ze dan aan elkaar voor. Het geeft jou de gelegenheid om je vervolgens te excuseren en anderen te ontmoeten.
- Koffie of thee. Om te voorkomen dat je op een netwerkbijeenkomst al heel erg de diepte ingaat, is het slim om het gesprek netjes te onderbreken. Stel voor om een afspraak te maken en het er dan uitgebreider over te hebben.
Doe één ding vooral niet!
Gaan voor het scoren van afspraken of opdrachten. Mensen waarderen het niet als je te gedreven bent om een afspraak te maken of te praten over een mogelijke opdracht of samenwerking. Dit heeft immers meer tijd nodig, je wilt elkaar wat beter leren kennen en een vertrouwensband opbouwen. Bovendien lijkt het me bijzonder frustrerend als je enkel met het doel van scoren op pad gaat, je zult niet vaak je doel behalen.
En nog een belangrijke tip:
Veel netwerkplezier!
Meer netwerktips? Klik op de tag ‘netwerken’ voor alle artikelen.