netwerken buiten jouw kring van bekenden

Netwerken buiten jouw kring van bekenden

Artikelen

Heb je het volgende al eens meegemaakt? Je bent op een bijeenkomst, borrel of andere gelegenheid waar volop genetwerkt wordt. Iemand stapt op je af en op het moment dat jij vol enthousiasme vertelt wie je bent en wat voor werk je doet, merk je dat de ander zijn of haar interesse verliest. De persoon kijkt wat rond en zoekt alvast naar een volgend ‘slachtoffer’. Ligt het aan jouw verhaal? Kan. Veel vaker ligt het aan de ander, omdat die de snelle conclusie trekt dat jullie zakelijk niks voor elkaar kunnen betekenen. Dit zijn de mensen die duidelijk voor het snelle scoren gaan en vergeten dat er achter jou een heel netwerk te vinden is. Het zogenaamde tweedegraads netwerk. En dat is zakelijk gezien vaak bijzonder interessant.

Tweedegraads netwerk

Voor de echte netwerkers klinkt het tweedegraads netwerk als een logisch iets, zij weten als de beste dat dit heel effectief werkt. Bovendien is het tweedegraads netwerk zowel in face-to-face netwerken als de virtuele variant een groot goed. Denk je maar eens in dat iedere persoon gemiddeld 250 personen in zijn netwerk heeft. En al die mensen hebben ook weer 250 mensen in hun netwerk. Stel dat de helft van de mensen die je kent een gedeeld netwerk is met jouw gesprekspartner, dus mensen die jullie beiden kennen.. Dan blijven er nog 125 x 250, kortom ruim 30.000 mensen over die je via je tweedegraads netwerk kunt bereiken! Kom daar maar eens om op een gemiddelde netwerkbijeenkomst.

Netwerken is iets anders dan scoren

En daar komt het echte netwerken om de hoek. Wie netwerkt met de intentie om bij zijn of haar gesprekspartners opdrachten te scoren, komt nog al eens bedrogen uit. Tuurlijk, het komt voor en dat is mooi meegenomen. Veel vaker maak je mee dat mensen naar je doorverwezen worden of dat jij een aanbeveling krijgt. Andersom werkt het ook zo! Jij kunt mensen uit jouw netwerk doorverwijzen naar iemand die je hebt ontmoet. Het cliché dat netwerken draait om geven en ontvangen, wordt door het tweedegraads netwerk weer eens duidelijk.

Moet je dan met iedere gesprekspartner een relatie opbouwen, omdat zijn of haar netwerk voor jou interessant kan zijn? Nee, dat zou een bijna onbegonnen taak zijn. Uiteindelijk draait het om de klik die je met iemand hebt. Is die er, dan is het opbouwen van de relatie geen enkele moeite en beleef je er veel plezier aan.

Daniëlle de Jonge