naam onthouden netwerken netwerkbijeenkomst

Netwerken: zo onthoud je de naam van de ander makkelijk

Artikelen

Je ontmoet allerlei mensen, soms een aantal tegelijk en zie dan maar eens goed de namen te onthouden. Want het is toch vervelend als je gedurende een gesprek al niet meer weet hoe je gesprekspartner heet.  En als je de persoon op een volgend moment weer tegenkomt, is het wel zo attent als je nog weet wie het is. Voor de velen onder ons die het lastig vinden om namen te onthouden, een aantal tips.

Goed verstaan?

Veel mensen spreken hun naam snel en onduidelijk uit, soms zelfs binnensmonds. Ze zien het voorstellen als een formele handeling en verwachten niet dat je hun naam ook echt gaat onthouden. Check of je de naam goed hebt verstaan. Het helpt om de naam van de ander te herhalen en te vragen of je die goed verstaan hebt.

Maak associaties

Het vergt een gezonde dosis creatief denken, maar deze truc werkt  goed. Bedenk associaties waardoor je de naam aan de persoon kunt verbinden. Kijk hoe de persoon tegenover je eruit ziet, hoe hij/zij is gekleed en hoe hij/zij zich gedraagt. Bijvoorbeeld: iemand heeft toevallig dezelfde naam als jouw buurman. Hebben ze verder nog iets gemeen, bijvoorbeeld in uiterlijke kenmerken? Zo koppel je naam en persoon aan elkaar.

Namen koppelen

Als je door een bekende aan iemand wordt voorgesteld, verbind je de twee namen aan elkaar. Herhaal de twee namen een aantal keer in je hoofd (Jeroen-Michiel, Jeroen-Michiel) en je hersens slaan deze koppeling op.

Herhaal

Herhaal niet alleen de naam van de ander als deze die uitspreekt, maar spreek hem tijdens het gesprek ook een enkele keer aan met zijn/haar naam. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dit in elke vijf zinnen gaat doen…. Doe het in ieder geval wel bij het afscheid: ‘Leuk je gesproken te hebben, Jeanette’, ‘Tot ziens Marijke’..

En je kunt uiteraard ook om een visitekaartje vragen. Wel verstandig om er ook een goede reden voor te hebben, visitekaartjes worden soms te pas en te onpas uitgewisseld.

 

Meer netwerktips? Klik op de tag ‘netwerken’ voor alle artikelen.

Daniëlle de Jonge