netwerkgesprek beginnen

Netwerken: een netwerkgesprek beginnen

Artikelen

Netwerkbijeenkomsten bezoeken levert veel op. Je ontmoet vaak interessante mensen, je komt te weten wat er speelt bij bedrijven en in branches en het is de basis voor een goed zakelijk contact. Bezoek je netwerkbijeenkomsten waar je al veel mensen kent, dan is het een mooi moment om op informele manier bij te praten. De valkuil is ook meteen dat je bij de bekende mensen blijft staan praten en daardoor niet de kans grijpt om nieuwe mensen te leren kennen. Ken je nauwelijks iemand op een bijeenkomst, dan is het soms lastig om een gesprek aan te knopen.

Tips om ontspannen een netwerkgesprek te beginnen

De bijeenkomst
De makkelijkste gespreksstarter en dus ook door velen gebruikt: de bijeenkomst zelf. Wat vind iemand er van, was de eventuele spreker interessant, komt iemand vaker op deze gelegenheid, etc. Allemaal vragen om het gesprek algemeen te openen.

Gewoon voorstellen
Voor sommige mensen een manier waar ze acuut klamme handen van krijgen, anderen hebben er geen probleem mee. Gewoon op iemand afstappen, een hand geven en jezelf voorstellen. Zorg er voor dat je eerst oogcontact maakt met de ander voordat je er naar toe loopt, dat maakt het gemakkelijker. Zie je iemand ergens alleen staan? Dan is dit zeker een goede manier kennis te maken, de ander zal blij zijn dat hij of zij in gesprek raakt.

‘Iets’ van de persoon
Draagt iemand een speciale stropdas, heeft hij of zij een mooi pak aan of zie je in andere zin iets positiefs opvallends? Begin er over, je maakt een compliment en bent meteen in gesprek. Zie je dat iemand veel mensen kent, ook daar mag je wat over zeggen (‘U bent hier met veel mensen bekend zie ik, hoe komt dat?’). De ander vindt het waarschijnlijk leuk dat het je is opgevallen en wil je ongetwijfeld ook aan wat mensen voorstellen.

Wat zegt de ander
Heeft de ander tijdens een presentatie een vraag gesteld? Of vang je zijdelings op wat iemand zegt in een gesprek? Begin erover Dat je het een goede vraag vond bijvoorbeeld of dat de opmerking die je hoorde je interesse heeft gewekt.

Absoluut niet doen!

Doe één ding vooral niet: gaan voor het scoren van afspraken of opdrachten. Mensen waarderen het niet als je te gedreven bent om een afspraak te maken of te praten over een mogelijke opdracht of samenwerking. Dit heeft immers meer tijd nodig, je wilt elkaar wat beter leren kennen en een vertrouwensband opbouwen. Bovendien lijkt het me bijzonder frustrerend als je enkel met het doel van scoren op pad gaat, je zult niet vaak je doel behalen.

En dan ben je in gesprek….hoe hou je het gesprek gaande en hoe kom je van een luchtig gesprek tot het praten over werk? Lees het in het volgende artikel.

Bonustip! Alleen naar een netwerkbijeenkomst, zo wordt het leuk:

Daniëlle de Jonge