netwerken netwerktips netwerkgesprek netjes beeindigen

Netwerken: een netwerkgesprek netjes beëindigen

Artikelen

Er zijn van die mensen die niet zo netjes met hun gesprekspartners omgaan. Als de ander praat kijken ze bijvoorbeeld voortdurend over iemand schouder naar ‘interessantere’ personen of ze stralen een en al desinteresse uit. Niet professioneel en het getuigt van geen respect hebben voor de ander. Natuurlijk kan het voorkomen dat je het gesprek niet interessant (meer) vindt of dat je graag met meer mensen wilt spreken dan alleen de persoon waar je tegenover staat.

Elegante manieren om het gesprek te beëindigen

Positief gedag
Of het nu een boeiend of minder boeiend gesprek was, eindig altijd positief. Bedank iemand voor het gesprek, geef een hand en blijf je enthousiaste zelf.

Zeg het
Iedere bezoeker van een netwerkbijeenkomst weet dat mensen er zijn om contacten te leggen. Niemand zal het je dus kwalijk nemen als je simpelweg zegt dat je graag nog wat mensen wilt spreken.

Doe wat je zegt
Zeg je tegen je gesprekspartner dat je wat te drinken gaat halen of een bekende de hand gaat schudden? Doe dat dan ook! De ander zal zich beledigd voelen als hij of zij je zomaar wat ziet rondlopen, terwijl je zei iets anders te gaan doen.

Stel iemand voor
Zie je iemand op de bijeenkomst met wie je jouw gesprekspartner in contact wilt brengen, stel ze dan aan elkaar voor. Het geeft jou de gelegenheid om je vervolgens te excuseren en anderen te ontmoeten.

Het kaartje
Visitekaartjes uitwisselen doe je bij voorkeur als je denkt er ook daadwerkelijk iets mee te gaan doen. Vraag om een kaartje en vertel eventueel wat je in gedachten hebt voor de ander (‘ik mail je de naam van de contactpersoon van bedrijf X deze week, dan kun je hem eens bellen voor een afspraak’). Jouw kaartje geven kun je ook vergezellen van een korte toelichting (‘wil je me bellen om er eens wat verder over te praten’).

Koffie of thee
Om te voorkomen dat je op een netwerkbijeenkomst al heel erg de diepte ingaat, is het slim om het gesprek netjes te onderbreken. Stel voor om een afspraak te maken en het er dan uitgebreid over te hebben. Zo houden jullie beide tijd over om met anderen te praten en wie weet volgen er nog wel meer afspraken uit.

Plus nog wat tips in dit filmpje:

Veel netwerkplezier!

Meer tips over effectief netwerken? Klik op de tag ‘netwerken’ voor alle artikelen.

Daniëlle de Jonge