Netwerken: tips voor extraverte mensen

Artikelen

De indruk bestaat vaak dat extraverte mensen heel goed zijn in netwerken. Maar dat hoeft niet perse zo te zijn. Zeker, er zijn voordelen. Maar uiteraard ook minder fijne eigenschappen. Ben jij zo’n extravert type? De volgende tips geven je nog meer netwerkplezier.

Handige eigenschappen

Het grote voordeel van de extraverte netwerker is dat ze altijd en overal een gesprek weten te beginnen. Over wat dan ook. Het zijn sociale wezens die zich heerlijk voelen als ze omgeven zijn door mensen of andere drukte. De externe prikkels geven hen energie en maakt dat ze zich gemakkelijk bewegen op vrijwel elke bijeenkomst.

Om op te letten

De ‘uitbundigheid’ heeft ook wat minder fijne kanten. Extraverte mensen praten soms zonder er bij na te denken, waardoor een ondoordachte opmerking snel gemaakt is. Op andere mensen komen ze soms arrogant of onpersoonlijk over. Zeker als hun snelheid van denken en handelen ervoor zorgt dat anderen ‘vergeten’ worden.

Herken jij jezelf als extravert type? Doe dan je voordeel met de volgende netwerktips.

Effectieve netwerktips

  • Geef aandacht. Geef oprechte aandacht aan de ander door niet de hele tijd zelf aan het woord te zijn, maar interesse te tonen en vragen te stellen. Voer een dialoog in plaats van een monoloog.
  • Wat wil de ander. Netwerken is elkaar beter leren kennen om zo een zakelijke relatie op te bouwen. Vraag je dus af: wat vindt de ander interessant. Uiteraard praat je over wat jou bezig houdt. Maar de ander wil dat ook graag, probeer er achter te komen wat iemand wil.
  • De opvolging. Alleen een gezellige bijeenkomst levert niet veel zakelijk succes op van jouw netwerkactiviteiten. Doe iets met de contacten die je hebt opgedaan. Maak bijvoorbeeld afspraken of zet het contact digitaal voort.
  • Let op de ander. Jouw enthousiasme kan overweldigend zijn voor de ander. Let op signalen: wordt iemand steeds stiller of merk je dat de ander minder interesse begint te tonen? Doe er iets aan! Temper jouw manier van communiceren, zonder jouw enthousiasme te laten verdwijnen. Dat geeft een ander rust en komt het gesprek ten goede.

Geniet van jouw extraverte karakter en zet het slim in om anderen en jezelf meer resultaat van het netwerken te geven.

 

In het dit artikel staan netwerktips voor introverte mensen. Meer lezen over netwerken? Klik op de tag ‘netwerken’ voor alle artikelen.

Daniëlle de Jonge