netwerken voor introverte mensen

Netwerken: tips voor introverte mensen

Artikelen

Dat effectief netwerken alleen voorbehouden is aan extraverte mensen, is een duidelijk misverstand. Introvert of extravert, beide kunnen veel voordeel behalen uit het netwerken. De combinatie van beide type mensen maakt het alleen maar leuker. Ben jij een introvert type? Denk dan eens aan het volgende om jouw netwerkplezier te vergroten.

Prettige kant van introvert zijn

Introverte mensen hebben een aantal prettige eigenschappen. Ze denken eerst goed na voordat ze hun mond open doen, laten zich niet te veel leiden door externe prikkels en maken niet snel een ‘arrogante’ indruk. Doordat introverte mensen meer observeren en dingen aanvullen, krijgen ze een beter beeld van de situatie en personen die ze ontmoeten op een netwerkbijeenkomst. Voeg daar aan toe dat introverte mensen vaak goede luisteraars zijn die zich op één ding tegelijk concentreren, en je hebt een fijne gesprekspartner waar je een relatie mee op kunt bouwen.

De minder prettige kant

Minder prettige eigenschappen zijn er uiteraard ook. Zo loopt een introverte persoon het risico dat hij of zij door te veel externe prikkels (veel mensen of geluiden op een bijeenkomst bijvoorbeeld), vermoeid raakt. Langer nadenken en een verlegen uitstraling kan tot gevolg hebben dat ze kansen missen. Het omgaan met vertrouwde en bekende mensen – de voorkeur van introverte mensen – is soms belemmerend om nieuwe mensen te leren kennen.

Herken je jezelf als introvert type? Met de volgende tips grijp je effectief iedere netwerkkans.

Effectieve netwerktips

  • Open staan om te delen. Ontwikkel de bereidheid om open te staan voor anderen. Zij zijn ook in jou geïnteresseerd! Datzelfde geldt voor het delen van kennis en inzichten. Geef vaker je mening en laat zien wat jij aan expertise in huis hebt. Anderen waarderen dat enorm.
  • Kies de een-op-een situatie om mensen te ontmoeten. Probeer mensen op een netwerkbijeenkomst zoveel mogelijk apart te spreken, in plaats van je te mengen in groepen.
  • Stel vragen. Gerichte vragen zorgen er voor dat je de ander beter leert kennen en aan elkaar went. De aandacht gaat dat vanzelf soepeler over naar jou. Stimuleer de ander om door te praten met vragen zoals ‘Wat interessant, hoe doe je dat’ of ‘Vertel daar eens meer over’.
  • Bereid je goed voor. Een inkopper, maar wel een heel belangrijke. Verdiep je in een aantal mensen die je wilt spreken en de situatie waar je in terecht komt. Ontspan jezelf voor je op iemand afstapt (twee keer diep ademhalen doet wonderen). Oefen als je dat prettig vindt vooraf met een paar vragen of startzinnen om je gesprek te beginnen. Overigens: een simpel ‘hallo’ is vaak al genoeg om een gesprek aan te knopen.
  • Het is maar een moment. Zie je enorm op tegen het bezoeken van een bijeenkomst? Bedenk dat dan het maar een moment in de tijd is. Met een aantal uur kom je een heel eind, en als je het echt niet naar je zin hebt dan ga je gewoon weg.

Veel mensen voelen zich ongemakkelijk op een netwerkbijeenkomst. Bepaal jouw eigen tempo en vergeet vooral niet om er van te genieten!

 

In het dit artikel staan de extraverte mensen centraal met tips over hoe zij het beste netwerken. Meer netwerktips? Klik op de tag ‘netwerken’ voor alle artikelen.

Daniëlle de Jonge