non verbaal herken bluffen

Non-verbale communicatie: herken het als iemand bluft

08 okt 2009 | Commerciele slagkracht

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom iemand liever niet de waarheid vertelt. Hij of zij wil bijvoorbeeld bluffen, zichzelf beschermen, manipuleren of zich niet hoeven schamen.  Als de persoon geen ‘getrainde leugenaar’ is, mag je er vanuit gaan dat lichaamstaal zal verraden dat iemand niet helemaal eerlijk is. In sommige beroepsgroepen (politici, advocaten) worden mensen getraind om hun lichaamstaal onder controle te houden. Maar zelfs dan is het bijna onmogelijk om alles te verbergen. Denk alleen maar aan blozen, transpireren en vaak met de ogen knipperen. Een aantal tips om te herkennen dat iemand mogelijk iets niet wil vertellen.

Waar kijkt iemand naar?

Er wordt wel eens beweerd dat mensen die naar linksboven kijken als ze nadenken, vervolgens niet de waarheid spreken. Dat klopt niet. Iedereen heeft een eigen ‘waarheidskant’. Neem de proef op de som en ontdek de waarheidskant van jouw collega’s, vrienden of anderen. Stel aan de persoon drie verschillende feitelijke vragen waar hij of zij even over na moet denken. Bijvoorbeeld: ‘Wat heb je eergisteren gegeten ’s avonds?’, ‘Wat is je favoriete kledingstuk?’ of ‘Wat is de leukste opdracht die je dit jaar voor je werk hebt mogen uitvoeren?’. Als je de vraag gesteld hebt let je vervolgens goed op de ogen van je gesprekspartner. Kijken ze naar links- of rechtsboven? Die kant is dan de ‘waarheidskant’. In het vervolg van een gesprek kun je door op de ogen te letten, zien of iemand de waarheid spreekt. Het vergt wel wat concentratie en oefening.

Welke gebaren maakt iemand?

De vier meest voorkomende gebaren als iemand niet helemaal de waarheid vertelt:

1. Neus aanraken
Iemand die tijdens het spreken kort de neus aanraakt of er over wrijft heeft waarschijnlijk iets te verbergen. Als iemand oneerlijk is wordt de doorbloeding sterker en gaan zenuwuiteinden tintelen (het Pinokkio-effect), die jeuk wordt weg gewreven. Let op: oordeel niet al te snel. Iemand die een keer langs de neus wrijft kan ook gewoon jeuk hebben. Meerdere keren wordt wat twijfelachtig.

2. Mond bedekken
Spreken met de hand gedeeltelijk voor de mond laat zien dat iemand iets te verbergen heeft. Sommige mensen creëren hetzelfde effect door een koffiekopje vast te blijven houden op mondhoogte, zodat de ander hun mond niet helemaal ziet.

3. Nek krabbelen
Zie je iemand zichzelf in de nek krabbelen, dan geeft dat twijfel aan. Vaak doet iemand dit als hij of zij aan het woord is. Hetzelfde effect heeft het trekken aan een kraag van bijvoorbeeld een overhemd. De persoon voelt bijna letterlijk het zweet in de nek opkomen en wil wat lucht krijgen.

4. Ogen wrijven
In de ogen wrijven kan betekenen dat iemand iets niet wil zien of de persoon geeft er mee aan dat hij de ander niet in de ogen wil kijken. In dat laatste geval wordt de gesprekspartner mogelijk misleidt. Wegkijken terwijl de persoon zelf aan het woord is, duidt hier ook op.

Lichaamstaal vertelt veel, je kunt maar beter gewoon de hele waarheid spreken.

Daniëlle de Jonge

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Koert Wijnands

    23 oktober 2009 om 9:18 uur

    Wie altijd de waarheid verteld, hoeft niet veel te onthouden.