non verbale communicatie dit zeggen je armen

Non-verbale communicatie: dit zeggen je armen

29 okt 2008 | Commerciele slagkracht

Iedereen weet het inmiddels wel: over elkaar geslagen armen geven een gesloten houding weer. En ook al weten we het, veel mensen zeggen vervolgens dat het zo lekker zit. Een soort excuus om vooral de armen over elkaar te houden. Vaak niet wetende dat deze houding bij anderen oproept dat je onbenaderbaar bent of negatief over hetgeen je hoort of ziet. Blijkbaar wil je, bewust of onbewust, geen contact en dat krijg je op deze manier ook niet.

Jouw oerinstinct

De houding met je armen over elkaar komt voort uit een oerinstinct om jezelf te beschermen tegen bedreiging of gevaar. Je beschermt zo immers je hart en longen. Het is een houding die we vaak zien in openbare ruimtes. Daar voelen mensen zich soms onzekerder en minder veilig. Een barrière opwerpen is dan een logisch vervolg.

Het excuus dat het zo lekker zit kunnen we bij deze in de prullenbak gooien, want je houding matcht in dit geval met je stemming. Nou vooruit, tenzij je het heel koud hebt, dan kan het ook. Onderzoek toont ook nog eens aan dat mensen in deze houding minder horen en onthouden, doordat ze niet de volle aandacht aan een ander kunnen geven. Misschien voel je je zenuwachtig of ben je het oneens met je gesprekspartner als je je armen kruist? Uiteraard kun je ook bewust je armen over elkaar doen om te laten merken dat je het niet eens bent met de ander. Heeft jouw gesprekspartner zijn of haar armen over elkaar? Reik dan iets aan (brochure, glas drinken, etc.) zodat de houding wel open moet worden.

Nog een aantal barrières met armen:

 • Armen over elkaar met gebalde vuisten: vijandigheid.
 • Armen over elkaar met de duimen zichtbaar omhoog: gesloten maar jezelf wel fantastisch vinden.
 • Een arm gestrekt naar beneden en deze vasthouden met de hand van je andere arm, vooral bij dames: halve barrière.
 • De handen voor je lichaam vasthouden met gestrekte armen, vooral bij mannen (zoals voetballers als ze een ‘muurtje’ vormen): halve barrière.
 • Een voorwerp voor je lichaam met twee handen vasthouden (zoals een schrijfmap, tas, etc.): onzekerheid.
 • Een glas of kopje met twee handen vasthouden: onzekerheid.

Voortaan toch maar een open houding aannemen als je graag in contact wil komen met anderen?

Daniëlle de Jonge

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Frank dales

  30 oktober 2008 om 14:57 uur

  Bedankt voor de tips! Ik zal er gebruik van maken en kijken hoe mijn gesprekspartner zich opstelt. Maar waar moet je op letten om te zien of iemand zich open opstelt als je met diegene zit te eten?