non verbale communicatie dit zeggen je ellebogen

Non-verbale communicatie: dit zeggen je ellebogen

11 dec 2008 | Commerciele slagkracht

Typisch zo’n houding voor mannen: allebei je handen achter je hoofd of in je nek houden, met ellebogen die opzij steken. Of het nou in een vergadering is of in een gesprek tussen twee personen, er zijn veel mannen die graag zo zitten. Een intimiderende en dominante houding. De persoon voelt zich zeker van zijn zaak en geeft aan ‘ik ben de beste!’. Daarbij laat het ook zien dat de man in kwestie zijn territorium aangeeft.

handen achter je hoofd

Als je in gesprek bent met iemand die een dergelijke houding aanneemt, kan het een vals gevoel van ontspanning aangeven. De ander lijkt je op je gemak te stellen, terwijl hij in feite klaar is voor de aanval. Bewust of onbewust, want dat is vaak het geval met non-verbale signalen. Hoe dan ook ziet de persoon er zelfverzekerd uit en lijkt het alsof hij alles beter weet.

Wil je dat je gesprekspartner een andere houding aanneemt, zet of leg dan iets neer waardoor de persoon naar voren moet buigen. Of – de quick and dirty manier – laat je ogen afdwalen richting oksels, trek een wat verschrikt gezicht en de ander denkt dat hij flinke zweetvlekken in het overhemd heeft. Dan zijn de armen heel snel naar beneden. Mannen willen nog wel eens eenzelfde houding aannemen tegenover elkaar, hoewel er dan een soort ‘machtsstrijd’ ontstaat. Dat onprettige gevoel zorgt er wel voor dat de armen vaak naar beneden gaan. Voor vrouwen geldt dat je deze houding beter helemaal niet kunt aannemen. Het is maar net op welke lichaamsdelen je de aandacht wilt vestigen….

Daniëlle de Jonge

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *