non verbale communicatie dit zeggen je handen

Non-verbale communicatie: dit zeggen je handen

16 okt 2008 | Commerciele slagkracht

Laatst had ik een merkwaardige ervaring. Op een zakelijke bijeenkomst wilde een man mij de hand schudden en hij draaide zijn hand wat horizontaal, met de handpalm naar boven gericht. Ik kon dus weinig anders dan mijn hand ongeveer op die van hem leggen. Een ongemakkelijk gevoel, zeker als je bedenkt hoe zo’n soort houding overkomt. De handpalm naar boven gericht bij het handen schudden geeft aan dat je je ‘onderdanig’ voelt tegenover de ander. Zakelijk niet bepaald handig.

De handpalmen

De handpalm meer naar beneden wijzend bij het handen schudden geeft dus (bewust of onbewust) een dominante houding aan. Een soortgelijk gevoel creëer je ook als je wel een rechte, dus verticale, handdruk geeft waarbij de ene persoon de hand van de ander een beetje naar beneden drukt. Het komt geregeld voor dat mensen dit bewust inzetten. Denk aan onderhandelingsgesprekken of andere momenten waarin iemand wil aangeven dat hij of zij de leiding neemt. Onderzoek onder managers laat zien dat ruim 75% van de mannen een dominante handdruk geeft en ongeveer 30% van de vrouwen.

Krijg je zo’n handdruk en wil je een gevoel van gelijkwaardigheid terugbrengen. Leg dan jouw linkerhand boven op de rechterhand van de ander. Voelt misschien even raar, maar het effect voor de ander is direct duidelijk: dominantie is in dit gesprek niet de bedoeling.

Een andere dominante handdruk krijg je wanneer je niet tegenover elkaar staat, maar meer naast elkaar. De persoon links heeft veel meer ruimte om de rechterhand vrij te bewegen dan de persoon rechts. Die staat vaak wat onhandig met de elleboog tegen zijn of haar lichaam gedrukt. Dit soort houdingen zie je vaak bij mensen op topfuncties of in de politiek.

Handen schudden

Hoe moet het dan wel, handen schudden om gelijkwaardigheid te creëren? In ieder geval met verticale handen en door gelijke druk met de handen uit te oefenen. En gelijke druk is dus niet (heren….) de vingers van de ander op elkaar knijpen. En ook niet (dames….) een slap handje geven alsof de ander een natte vaatdoek vastpakt.

Eventueel kun je beiden de handen ook echt even schudden, dus van boven naar beneden bewegen. Niet te lang, want wie weet krijgen mensen het idee dat je een waterpomp aan het bedienen bent….

Daniëlle de Jonge

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *