koud bellen telefonische acquisitie tips

Overwin jouw angst voor koud bellen

Artikelen

Wil jij graag nieuwe klanten vinden door koude acquisitie? Een van de meest voor de hand liggende manieren om dat te doen is koud bellen. Hoewel je het jezelf vaak makkelijker maakt om online de eerste connectie te leggen, maar dat terzijde. Bellen gaat snel en is makkelijk in te plannen. Toch breekt bij sommige mensen het angstzweet uit als ze er aan moeten beginnen. Ineens blijken e-mails, een gesprek met een collega, dat ene project of het voorbereiden van een afspraak een onevenredig hoge prioriteit te krijgen. Alles om maar niet koud te hoeven bellen en de vervelende klus uit te stellen. Dat is ook wel te begrijpen, want wie koud belt weet dat er afwijzingen volgen. En dat vinden we nu eenmaal niet leuk. Wat doe je er aan en hoe zorg je ervoor dat je de angst overwint om succesvol koud te bellen?

Drie tips voor koude telefonische acquisitie

Het gaat niet om jou
De potentiële klant aan de telefoon zegt ‘nee’ tegen de producten of diensten die jij wilt aanbieden. Niet tegen jou persoonlijk! Soms lijkt het wel zo, zeker als je pech hebt en een botte reactie krijgt. Misschien ben je wel de vijfde die hem stoort met een ‘verkooptelefoontje’ of heeft de ander net een slechte dag. Bedenk dat het nimmer tegen jou als persoon is gericht.

Er kan niks gebeuren
Vraag je af wat het meest erge is dat er kan gebeuren als iemand ‘nee’ zegt. Word je ontslagen? Gaat het bedrijf failliet? Haal je de gestelde targets niet? Zo’n vaart zal het vast niet lopen. Het ‘ergste’ ofwel vervelendste wat je kan gebeuren is dat je teleurgesteld bent. Niet leuk, maar gelukkig zijn er genoeg anderen die wel interesse hebben in jouw aanbod.

Doe het maar gewoon
Een open deur, maar open deuren werken nu eenmaal vaak het beste. Ga zitten, pak de telefoon en bel! Angsten overwin je door dat te doen waar je bang voor bent. Bel bijvoorbeeld eerst met bedrijven die je graag als klant wilt, maar waarvan het minder erg is als jouw eerste indruk niet 100% is. Zo kun je rustig oefenen en jezelf trainen om door te gaan naar de bedrijven waar je een grotere kans van slagen inschat.

Krijg je niet altijd direct de juiste persoon aan de telefoon? Lees in dit artikel hoe je voorbij de assertieve secretaresse komt.

Zet ‘koud bellen’ in je agenda en hou je aan die afspraak met jezelf. Je zult zien dat je vanzelf meer resultaten boekt en het leuk gaat vinden. En dan is het tijd om de succes te vieren. Veel belplezier!

Daniëlle de Jonge