presentatietechnieken wel of geen hand out

Presentatietechnieken: wel of geen hand-out uitdelen bij presentaties?

19 apr 2010 | Commerciele slagkracht, Waardevolle klantrelaties

De meningen over het uitdelen van een hand-outs bij presentaties zijn nogal verdeeld. Waar de ene persoon vooraf alle informatie beschikbaar stelt, kiest de volgende er voor om juist na afloop de hand-outs te geven. Geef je een hand-out vooraf, dan bestaat het risico dat de ontvanger deze al doorbladert voordat jij begint met spreken. Is dat erg? Nee, niet perse. Een goede hand-out geeft weliswaar een compleet beeld van wat je gaat vertellen. Als je er vervolgens voor zorgt dat jouw presentatie  tiptop in elkaar zit en je er  een sprankelend geheel van maakt, dan is er niks aan de hand. Sterker nog: de hand-out helpt jouw toehoorder om de informatie makkelijk in zich op te nemen en te onthouden.

Tips voor goede en handige hand-outs bij presentaties

Spreek iedereen aan
Zorg er voor dat je zo veel mogelijk lezers aanspreekt door het gebruik van verschillende soorten informatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Grafieken
  • Afbeeldingen
  • Technische specificaties

Extra voordeel: het gebruik van de verschillende vormen van informatie, maakt de handout ook een stuk aantrekkelijker.

Stel vragen
Op papier dus. Vermeld een aantal vragen aan de lezer. Uiteraard geef je in jouw presentatie jouw visie op de vragen, maar tegelijkertijd zet je de toehoorder alvast aan het denken. Hoe doet hij of zij dit in de praktijk? Wat vindt iemand er zelf van? Ook wanneer de persoon later de hand-out nog eens doorkijkt, zetten de vragen weer aan tot nadenken.

PowerPoint handouts
Voor de gebruikers van PowerPoint is het verleidelijk om de standaard hand-outs te printen die door het programma worden aangeboden. Kies je hier voor, print dan maximaal 3 slides op een pagina. Beter is het om alles op maat te maken. Niet iedere slide hoeft immers in de hand-out te staan. Je kunt bijvoorbeeld een selectie maken en die printen. Of je maakt een aangepaste presentatie met de belangrijkste informatie en die print je uit. Ook hier geldt weer: kies voor afwisseling in tekst en beeld. Zorg er ook voor dat mensen ruimte hebben om aantekeningen te maken.

Wees creatief
Een hand-out in de vorm van kaarten, een waaier, boekje, (digitaal) fotolijstje, kubus met 6 bedrukte zijden, etc. Doe het eens anders dan anders, je valt er gegarandeerd mee op en mensen onthouden jou en jouw verhaal beter.

Bijlagen
Soms wil je bij een presentatie extra materiaal uitdelen. Bijvoorbeeld een brochure, visitekaartje, overzicht van achtergrondinformatie, interessante links of een gadget. Doe dit bij voorkeur wel achteraf. Zorg dat mensen bij vertrek een pakketje meekrijgen of leg het bij de uitgang neer. Verwijs er naar in je presentatie, zodat iedereen weet dat er nog iets volgt.

Digitaal
Het is aan te raden om de hand-out inclusief bijbehorende informatie ook digitaal beschikbaar te stellen. Geef een USB stick mee na afloop of stuur per mail alle informatie toe. Beschikbaar maken in een afgeschermde omgeving zoals Google Drive of Dropbox kan ook. Je creëert meteen een nieuw contactmoment. De presentatie online zetten op slideshare is eveneens een optie om naast de hand-out kunt aanbieden.

Gebruik je PowerPoint bij een presentatie? Lees hier meer tips om het voor jou publiek interessant te maken.

 

Meer tips over presentaties geven? Klik op de tag ‘presentatietechnieken’voor alle artikelen.

Daniëlle de Jonge

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *