presentatietechnieken presentatie geven plankenkoorts afkomen

Presentatietechnieken: 7 tips om van je plankenkoorts af te komen

24 apr 2014 | Commerciele slagkracht, Waardevolle klantrelaties

Al weer heel wat jaren geef ik presentaties over onweerstaanbaar zakendoen, klantgerichtheid en verkooptechnieken. Van grote events tot bijeenkomsten van netwerkclubs en van relatiedagen tot teamdagen.En ik vind het geweldig leuk om te doen,de energie met zo’n groep is echt top!

Nu hoeft niet iedereen zo vaak op het podium te klimmen uiteraard. Ik ben er van overtuigd dat presentaties geven waardevol is voor iedere ondernemer en professional. Je bereikt je doelgroep op speciale wijze en kunt op unieke wijze laten zien en horen wat jouw expertise is. Met als bijkomend voordeel dat je het jezelf makkelijker maakt om extra aantrekkelijk te zijn voor nieuwe klanten. Eventuele plankenkoorts kan de prullenbak in: met deze zeven tips word je een spreker waar mensen graag naar luisteren!

Plankenkoorts: zo kom je er van af

1.      Wat en waarom, niet hoe

Als je presentaties geeft wil je mensen vooral inspireren en laten inzien welke kansen en mogelijkheden zij hebben op het vlak van jouw expertise. Leg daarom in presentaties uit wat van belang is en waarom dat zo is. Ga niet of heel beperkt in op hoe iemand veranderingen zou moeten aanpakken. Niet alleen overweldig je de aanwezigen dan met te veel informatie, je geeft ook nog zoveel weg dat ze jou misschien niet meer hoeven in te schakelen. Dit is vooral goed om in de gaten te houden als je gratis presentaties geeft met als doel klanten te werven. Wordt je ingehuurd, dan is wat meer verdieping soms wel mogelijk. En ook dan: pas op dat je niet te veel informatie uitstort over je publiek.

2.      Ken je publiek

Verdiep je in de groep waar je voor gaat spreken. Zo kun je voorbeelden en tips beter laten aansluiten op de aanwezigen wat zij onbetwist weten te waarderen. Bovendien kun je goed inspelen op hun kennisniveau als je weet wie je voor je hebt.

3.      Ultieme voorbereiding

De presentatie in Powerpoint, Keynote of Prezi werkt je tot in de puntjes uit. Met veel fotomateriaal, weinig tekst en misschien wel enkele korte filmpjes. Afwisseling houdt mensen scherp en nieuwsgierig. Bedenk: de presentatie is een leidraad voor jezelf, de echte inhoud staat er niet op. Die ga jij immers op sprankelende wijze uiteen zetten.

4.      Oefenen, oefenen, oefenen

Start je pas net met presenteren of ontwikkel je een presentatie die helemaal nieuw is? Schrijf de tekst dan zo goed mogelijk uit. Niet om die vervolgens op te lezen, maar om het voor jezelf een keer goed op een rij te zetten. Daarna ga je oefenen: voor de spiegel, voor vrienden en vriendinnen, voor een camera, met een coach, etc. Hoe vaker je de tekst hebt uitgesproken en de sheets kent, hoe relaxter je voor je publiek staat. Test ook alle hulpmiddelen vooraf, niks vervelender dan haperende techniek.

5.      Beweeg

Achter een katheder staan, een microfoon waarachter je gezicht verstopt of stokstijf op een plek blijven staan is niet heel aantrekkelijk om naar te kijken. Je bent toch al snel een half uur aan het woord. Loop gedurende je presentatie een enkele keer van links naar rechts en weer terug. Maak met je armen en handen ondersteunende gebaren en kijk je publiek aan. Spreek je voor een grote groep, vraag dan om headset i.p.v. handmicrofoon.

6.      Betrek je publiek

Stel eens een vraag, gericht naar iemand die je aankijkt of in het algemeen. Zoek oogcontact met enkele mensen. Gebruik humor om een ontspannen sfeer te creëren. Entertain je publiek en maak het hen naar de zin. Op die manier hou je hen betrokken bij jouw verhaal.

7.      Call-to-action

Wil je mensen een cadeautje aanbieden? Bijvoorbeeld een gratis E-book, de presentatie, je nieuwsbrief, etc. Voeg dan een call-to-action toe. Subtiel, je staat er niet met een verkooppet op (zeker niet als je ervoor betaald krijgt!). Attendeer mensen op meer interessants dat je te bieden hebt en vertel dat ze je een seintje kunnen geven om het te ontvangen. Verzamel visitekaartjes of laat je publiek een formulier met contactgegevens invullen.

Bonustip

Bezoek presentaties van ervaren sprekers en kijk de kunst bij hen af. Zie wat zij voor informatie in de slides stoppen en wat ze vertellen, hoe ze zich bewegen en meer.

Daniëlle de Jonge

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *