wel of geen powerpoint gebruiken bij presentaties

Presentatietechnieken: wat doe je wel of niet met PowerPoint

15 jul 2009 | Commerciele slagkracht

Presentaties geven is leuk, althans dat vind ik. Maar ja, het is dan ook mijn vak. Steeds meer mensen die zo nu en dan voor klanten of groepen spreken doen hun uiterste best om er een knap verhaal van te maken, ondersteund met allerlei leuks. Films, foto’s, voorwerpen of gebruiken andere visuele hulpmiddelen. Belangrijk, want je publiek richt zich maar voor 20% op wat je zegt en de overige 80% besteden ze aan datgene wat ze zien! De meningen over PowerPoint zijn nogal verdeeld. Toch is het nog steeds de meest gebruikte hulpmiddel bij het geven van presentaties. Daarom de belangrijkste tips op een rij.

 • Zet alleen kernwoorden en hoofdlijnen (maximaal 6 items) op de sheet. Dit werkt ondersteunend. Als je naast de kern meer informatie op de sheets zet, loop je het risico dat je het publiek ‘kwijt raakt’ doordat zij gaan lezen. Daarnaast loop je het risico dat je het gaat staan oplezen.
 • Gebruik veel foto’s, grafieken, tekeningen, korte films en ander beeldmateriaal wat jouw verhaal verduidelijkt. Beelden zeggen meer dan woorden, maak er dus gebruik van!
 • Zet geen nummering op de sheets. Als je publiek ziet staan dat je bij sheet ‘5 van 32’ bent, dan is de kans aanwezig dat ze de aandacht verliezen in de wetenschap dat de presentatie nog heel lang duurt. Hoe boeiend het onderwerp en jij als spreker ook zijn.
 • Gebruik lettergrootte 18 en gebruik maximaal drie (goed zichtbare) kleuren voor de tekst.
 • Cursieve tekst is lastig te lezen. Vette letters zijn wel duidelijk.
 • Maak van je presentatie geen kermisattractie door volop te variëren met springende letters, invliegende beelden, vallende zinnen en dergelijke mogelijkheden die het programma biedt. Kies voor een beperkt aantal opties en voer dit consequent door in alle sheets. Hiermee creëer je rust voor het publiek.
 • Lees niet op van het scherm. Kijk zo min mogelijk naar het scherm, kijk naar je publiek. Tenzij je iets aanwijst op het beeld. Praat in geen geval wanneer je richting het scherm gedraaid bent.
 • Koop een draadloos apparaatje om de sheets van je presentatie door te klikken. Het voordeel van deze apparaatjes is dat er een aanwijslampje in verwerkt is. Ook zit er een timer op, waarvan je een signaal krijgt als de (door jou vooraf ingestelde) tijd bijna verlopen.
 • Beheers zowel het programma PowerPoint, de laptop en de beamer of het beeldscherm waar je mee werkt. Het is zonde als er tijd verloren gaat doordat de techniek niet soepel werkt. Zorg voor een alternatief om je presentatie te ondersteunen voor het geval de techniek het laat afweten.
 • Deel na afloop een hand-out van de presentatie uit of verzend een mail naar de aanwezigen met een link naar de site ‘slideshare’ waar zij de presentatie kunnen downloaden.

Succes! En uh….als je nog wat tijd over hebt bedenk dan ook alvast wat je nog meer kunt doen om je presentatie aantrekkelijk te maken, zonder PowerPoint.

 

Meer tips over presentaties geven? Je vindt ze via de tag ‘presentatietechnieken’.

 

© Daniëlle de Jonge | Divario

Daniëlle de Jonge

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Judith Menig

  21 november 2015 om 7:17 uur

  Heel leuke tips
  Het voelde aan als een workshop
  Bedankt voor uw wijze tips