single tasken boekrecensie

Single tasken [boekrecensie]

17 nov 2015 | Boekentips, Commerciele slagkracht, Waardevolle klantrelaties

Vergelijkbare taken bundelen, efficiency trainen met een kookwekker, reuzehandige apps om het werkleven makkelijker te maken. Been there, done that. Van al die varianten heb ik een heleboel opgestoken, er precies die dingen uitgepikt die voor mij werken. En toch denk ik dat ik nog wel een slag kan maken. Steeds vaker las en hoorde ik al dat multitasken helemaal niet zo slim is, onmogelijk zelfs. Zeker als je veel wilt doen en topkwaliteit wilt leveren. Devora Zack treft met haar boek ‘Singletasken’ dus meteen doel. Meer voor elkaar krijgen door één ding tegelijk te doen. Klinkt als muziek in de oren!

Multitaskfanaten

Als ik managementboeken lees begin ik altijd met grofweg er doorheen te bladeren. Dit boek sloeg ik open bij de appendix, die gaat over het weerwoord tegen multitaskfanaten. Enige herkenning bekroop mij toen ik de weerstanden las die multitaskers uiten, ik had een aantal zelf ook al bedacht. Heb je twijfel of singletasken iets voor je is, begin dan met het lezen van dit deel. Dan durf ik te wedden dat je meteen het hele boek wilt lezen om je onder de dompelen in de kracht van het singletasken. Nog niet overtuigd? Doe dan de test om er achter te komen of jij nodig op de rem moet trappen om beter te presteren. En wees eerlijk: wie wil er nu niet tijd besparen, efficiëntie verhogen en als bonus ook nog relaties verbeteren?

Van wetenschap tot humor

Zack maakt in het boek een mix van wetenschappelijke achtergronden, praktische tips en confronterende oefeningen. Overgoten met een humoristische schrijfstijl. Dat begint al met het ontkrachten van de multitaskmythe. Vanuit de neurowetenschap blijkt dat onze hersenen helemaal geen twee dingen tegelijk kunnen, althans niet wanneer er voor die twee taken denkkracht nodig is. Dit boek lezen terwijl u een kop thee drinkt gaat uitstekend, lezen en tussendoor nog wat aantekeningen maken voor het project waar u mee bezig bent is kansloos. Wanneer twee (of meer) taken veel aandacht vragen is het zoveel slimmer om ze echt van elkaar te scheiden, dan kost het per saldo veel minder tijd per taak.

Voor wie zich al vaker in time management heeft verdiept zijn sommige tips bekend. Denk aan het uitzetten van social media en mailmeldingen en vaste momenten prikken voor dagelijkse (routine)taken. Andere tips geven nieuwe inzichten, zoals hoe je volledige focus legt op je gesprekspartner en de vele voordelen van taken clusteren (goud waard!). Ontdek hoe jij je tijd het productiefst indeelt, gas terugnemen een verademing wordt en artistiek doen of beleven verfrissend werkt. En omarm meteen dit heerlijke principe: ‘Nee is het nieuwe ja’. Het versterkt jezelf en de band met anderen.

Ik heb singletasken inmiddels een volle werkweek getest. Met vallen en opstaan aan het begin van de week en het triomfantelijke gevoel daarna, omdat ik ineens tijd over had na het afronden van een volle to do lijst. Van puur enthousiasme heb ik mezelf op een lekkere boswandeling getrakteerd. Opladen voor nog meer energie!

Lees hier alle verdere info over Single tasken

Daniëlle de Jonge

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *