stop met het kerstgeschenk relatiegeschenk origineel

Stop met het kerstgeschenk! Kies iets veel originelers

30 okt 2019 | Commerciele slagkracht, Waardevolle klantrelaties

Voor een zakenblad werd ik eens geïnterviewd over alles rondom promotionele producten voor klanten. Aan een aantal deskundigen werden tips gevraagd over relatiegeschenken, en ik mocht vanuit mijn kijk op klantgerichtheid tips over dat onderwerp geven. Nu is het toch al ‘de tijd van het jaar’ dat bedrijven massaal relatiegeschenken kopen voor klanten, dus dat sluit mooi aan. En wat is er veel te bedenken…. Van flessen wijn tot hele kerstpakketten en van cadeaubonnen tot feestelijke uitjes. De vraag is dan: hoe kun je onderscheiden én geef je iets dat de ander graag wil krijgen? Minstens zo interessant is de vraag: is dit wel het uitgelezen moment om je met een geschenk te onderscheiden, of val je veel meer op als je juist niet iets in december geeft?

Kies een origineel moment

Sinds de start van mijn onderneming in 2007 heb ik nog slechts één keer een relatiegeschenk met de Kerstdagen gegeven. Specifiek gekocht voor mijn contactpersoon om vervolgens te horen dat het in de tombola van het bedrijf gedaan werd. Toch jammer. Dus toen heb ik het concept van de Kerstgeschenken overboord gegooid. Simpelweg omdat ik me graag wil onderscheiden en dus voor een ander moment in het jaar kies. Zo heb ik eens een cadeau vergezeld van een Sinterklaasgedicht verspreidt. De reacties van mijn klanten – in dichtvorm! – waren hilarisch. Ook een attentie met nieuwjaar, voor de zomer of rond Pasen heb ik al eens uitgeprobeerd en werden goed ontvangen. De laatste jaren ben ik afgestapt van het ‘standaardcadeau’ op een en hetzelfde moment in het jaar. En dat kan ik je van harte aanraden.

Exclusief cadeau voor elke klant of juist iedereen hetzelfde?

Om te voorkomen dat jouw geschenk verdwijnt tussen al het andere in een berg kerstkaarten is het veel slimmer om in één van de andere 11 maanden een cadeau te geven. En dan ook nog: op de persoon afgestemd. Want daarmee laat je zien dat je niet alleen aandacht hebt voor je klant als persoon. Je zorgt er ook voor dat de ander aandacht kan hebben voor jouw cadeau. Dat dit veel waardevoller en origineler is laat zich raden. Het mooiste is dat je voor elke klant iets aparts koopt. Of dan toch in ieder geval voor je beste klanten. Je kent je klant als het goed is écht, dus iets origineels bedenken moet niet zo moeilijk zijn. Zo iets waarvan je weet dat het 100% bij die persoon past en hij of zij er heel blij mee is. Denk aan dinerbon van het favoriete restaurant, kaarten voor een sportwedstrijd of een item voor een verzameling. Zo ontdekte ik pas dat een relatie Monopolyspelen verzamelt, dus zoek ik nu naar een exemplaar wat hij nog niet heeft.

Wil je liever meer van dezelfde cadeaus geven? Dan is dat natuurlijk ook heel goed mogelijk. Afhankelijk van het aantal klanten dat je hebt kun je de cadeaus groeperen. Bijvoorbeeld iets speciaal voor A-klanten, B-klanten en C-klanten. Of juist voor een groep klanten waarvan je weet dat ze een gedeelde interesse hebben of ander gemeenschappelijks. Daar pas je geschenk op aan. Geef je geschenk persoonlijk af of stuur het op met een door jou geschreven kaart erbij. Geef de aandacht die het verdient.

Ter inspiratie wat varianten die ik recent heb gehoord of gezien:

  • Pakket met lokale lekkernijen uit de plaats waar de klant gevestigd is
  • Vogelhuisjes om zelf in elkaar te zetten én te laten beschilderen door de kinderen
  • Een inlogcode voor een online game, waarmee de klant mooie dingen kan winnen
  • Een rondleiding bij een expositie door de kunstenaar zelf
  • Stoelmassage voor het hele team, omdat de werkdruk hoog is geweest

Blije-Klanten-Kast

Richt daarnaast een Blije-Klanten-Kast in om altijd iets voor handen te hebben. Kom je ergens een origineel cadeautje tegen? Kopen en in de kast! Of bestel een kleine voorraad, zodat je snel handelt als je iets wilt opsturen of afgeven. Wat ideeën:

  • Kijk eens bij geschenkmetverhaal.nl of de webshops van goede doelen zoals het WNF.
  • Fles wijn? Shop bij Neleman voor milieuvriendelijke, prijswinnende en zeer smaakvolle wijnen.
  • Of in het verlengde daarvan: drinkglazen gemaakt van gebruikte wijnflessen. Die vind je bij Rebottled.
  • Bloemen? Doe het eens anders en geef een zakje bloemzaad van bijvoorbeeld Honey Highway, om klanten zelf een bloemenparadijs voor bijen te laten zaaien.

Met dit soort cadeaus heb je iets moois én meteen maatschappelijk impact.

 

Veel geefplezier!

Bonustip!

Beluister ook de aflevering van Dé Klantenpodcast op BNR, waarin ik samen met mijn vakgenoot Jos Burgers dit thema bespreek. Een overzicht van alle klantenpodcasts vind je hier.

Daniëlle de Jonge

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *