stop met stopwoorden verbale communicatie overtuigingskracht

Zeg maar. Ik heb zoiets van. Stop met stopwoorden!

Artikelen

De meeste mensen hebben het zelf niet in de gaten, de mensen om hen heen daarentegen vaak wel. De een kan er dan wel om lachen, terwijl de ander zich er mateloos aan kan ergeren. Ken jij ze, mensen die om de zoveel zinnen woorden gebruiken zoals ‘uh, he, dus, ja’ of meer van dat soort woorden die te pas en te onpas opduiken in een gesprek? De mensen die elk verhaal bol laten staan van de stopwoorden? Vast wel. Soms blijft het niet bij een enkel woord, maar komen er hele zinsdelen zonder enige toegevoegde waarde, bijvoorbeeld ‘ik heb zoiets van’ of ‘zeg maar’. Of de absolute topper: een bepaald woord heel vaak gebruiken. Het tv-programma De Wereld Draait Door laat met enige regelmaat dit soort stukken uit programma’s zien. Hilarisch!

Het nadeel van stopwoorden

Als je een oplettende luisteraar bent, dan valt het gebruik van stopwoorden vaak snel op. Het vervelende is dan wel dat je de rest van het verhaal met moeite kunt volgen. In gedachten ben je soms al bezig met tellen hoe vaak iemand iets zegt. Maar wees eens eerlijk. Heb je iemand er ook wel eens op gewezen dat hij of zij hier ‘last’ van heeft? Afhankelijk van je relatie met de persoon is dat toch echt aan te raden. Stopwoorden of de uitdrukkingen zoals ‘zeg maar’ zorgen er voor dat het verhaal van iemand een stuk minder krachtig en overtuigend overkomt. En dat is zonde als je het mij vraagt.

Zo kom je er vanaf

Het leuke is wel dat op het moment dat iemand weet dat hij stopwoorden gebruikt, de persoon het ook af gaat leren. Hij of zij gaat het dan namelijk zelf ook horen en dat is vaak voldoende om de woorden te vermijden. Je wilt je immers toch liever niet aan jezelf ergeren, wel? De ‘hardnekkige gevallen’ hebben wat meer hulp nodig van hun omgeving. Vaak gebruiken ze het woord al jaren dus merken ze het niet op als iemand er een keer wat over zegt. Als de persoon er voor open staat kun je hem of haar er wat vaker op wijzen.

Stopwoorden; leuk en zinvol om eens op te letten wie in jouw omgeving deze tic heeft en je hulp aan te bieden om de persoon er van af te helpen. En dat kan echt op een vriendelijke of humoristische manier hoor! Het moet allemaal niet te zwaar en serieus worden.

Daniëlle de Jonge