netwerktips waar ga jij netwerken

Netwerken: waar ga jij zakelijk netwerken?

Artikelen

Een goed zakelijk netwerk heeft een heleboel voordelen. Je leert nieuwe mensen kennen, je hebt de mogelijkheid hen te helpen, zij willen jou ook helpen en je bouwt aan relaties waar op termijn misschien opdrachten uit komen. De mogelijkheden om te netwerken zijn talrijk. Uiteraard de mensen die je kent in je privé-omgeving. Ook zij zijn vaak een onderdeel van jouw zakelijke netwerk. Zakenmensen toevoegen aan jouw netwerk kan op meerdere manieren. LinkedIn is digitaal een goede manier. Wil je mensen in levende lijve ontmoeten, denk dan eens aan de volgende mogelijkheden.

Netwerkclubs
Er zijn ontzettend veel netwerkverenigingen te vinden om lid van te worden. Afhankelijk van wie je wilt ontmoeten – grote organisaties, startende bedrijven, zakenvrouwen, bedrijven uit een speciale bedrijfstak, etc. – kies je eenvoudig het netwerk waar jij je prettig bij voelt. Een zoektocht op internet geeft veel informatie en vraag ook eens naar ervaringen van anderen.

Sommige clubs hebben een landelijke dekking met regionale activiteiten, bijvoorbeeld De Maatschappij. Maar ook regionaal zijn er meestal voldoende clubs te vinden.

Maatschappelijke inzet
Iets goeds doen voor de maatschappij en als extraatje je netwerk uitbreiden met interessante mensen. Dat bereik je door je vrijwilliger in te zetten. Kies een doel wat bij je past – bijvoorbeeld dieren, kinderen, ouderen – en zoek in jouw omgeving instellingen die met vrijwillgers werken. Hulp is meestal hard nodig en je zult er versteld van staan wie je daar als ‘collega’s’ tegenkomt. Veel mooie zakelijke relaties ontstaan door een gedeelde maatschappelijke drive.

Op de websites van goede doelen staan vrijwilligersvacatures vermeld. Wil je het breder bekijken, google dan naar de website van de Vrijwilligerscentrale in jouw regio.

Losse bijeenkomsten
Seminars, workshops, (regionale) businessdagen, netwerklunches, etc. Als je wilt kun je elke dag wel ergens een bijeenkomst bijwonen.  Je gaat er naar toe om te netwerken en omdat er meestal een spreker is, steek je er meteen nog wat van op ook. Dubbel effectief! Hou de sites van (regionale) evenementenhallen in de gaten of google er vrolijk op los om leuke bijeenkomsten te vinden.

Brancheverenigingen
Nieuwe klanten ontmoet je er waarschijnlijk niet, maar het is dé manier om te sparren over jouw werkzaamheden. Daarbij blijf je meteen op de hoogte van ontwikkelingen in jouw branche. Zonder meer de moeite om lid te worden dus.

Doe het zelf
Steeds vaker zie je eigen initiatieven ontstaan om te netwerken. Je begint bijvoorbeeld met vier mensen die elkaar kennen. Samen spreek je af om te lunchen en ieder brengt iemand mee uit zijn of haar netwerk, die de anderen nog niet kennen. De volgende lunch schuiven er nog wat nieuwe mensen aan en ga zo maar door.

Het grote voordeel is dat deze mensen worden aangeraden door jouw eigen netwerk, goede basis van vertrouwen. En voor je het weet is er een grote groep mensen ontstaan die elkaar willen helpen.

Netwerken loont altijd. Zoek de manier die bij jou past en doe er je voordeel mee!

Bonustip!

Zo kies je nog gerichter:

Meer netwerktips? Klik op de tag ‘netwerken’ voor alle artikelen over netwerkgesprekken, effectief relaties onderhouden en meer.

Daniëlle de Jonge