non verbaal duim hand vingers uitstraling

Non-verbale communicatie: dit vertellen je duimen

13 mrt 2012 | Commerciele slagkracht, Waardevolle klantrelaties

Overduidelijk is de opgestoken duim, een positief gebaar dat je maakt om iemand te complimenteren. Ook het revers van je jasje vastpakken met een omhoog wijzende duim, geeft een positieve uitstraling. Dames doen dit wel eens met de schouderbanden van hun tas. Mannen laten hun duimen vaker zien, vooral in het bijzijn van vrouwen. Daarmee laten ze onbewust zien dat ze de ander waarderen. En je duimen hebben nog veel meer te vertellen!

Duimen laten dominantie zien

Zo’n houding die je heel vaak ziet: handen in de broekzakken met de duimen er uit. Hoe komt het over als je zo met iemand staat te praten? Je duimen laten zien geeft aan dat je veel zelfvertrouwen hebt en je jezelf superieur voelt ten opzichte van je gesprekspartner. Typisch geval van machtsgevoel en dominant gedrag dus. Vaak zie je ook dat de persoon zijn of haar hoofd iets omhoog heeft geheven en kan het zelfs zo zijn dat hij of zij een wat arrogante blik heeft.

Sommige mensen willen dit signaal bewust of onbewust verbergen en stoppen daarom hun handen in de achterzakken van hun broek, met nog steeds de duimen er uit. Wat ook kan:

  • De armen over elkaar geslagen voor de borst en de duimen omhoog gestoken, dat neigt meer naar agressie.
  • Als iemand staat met de duimen uit de zakken of over elkaar geslagen armen, dan combineert hij of zij dit vaak met ‘wiebelen’ op de bal van de voeten. Zo lijkt die persoon iets langer dan in werkelijkheid.
  • Wijzen met je duim naar een ander toont gebrek aan respect.

Waar laat je je duimen dan

Helemaal verstoppen in je zakken komt onzeker of terughoudend over, niet handig. Je duimen in je zakken en de rest van je handen er uit is af te raden, omdat je daarmee laat zien dat je je erg voelt aangetrokken tot je gesprekspartner. Blijft er niks anders over dan je handen niet in je broekzakken te stoppen! Ben je bang om nu als een houten Klaas of Klazien te staan, hou dan in een hand iets vast. Een pen bijvoorbeeld. Dat geeft een stevig gevoel.

 

Meer lezen over de betekenis van je lichaamstaal? Klik op de tag ‘non-verbale communicatie’ voor alle artikelen.

Daniëlle de Jonge

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *