zakenlunch vegan klant

De zakenlunch: wat doe je wel en niet

01 sep 2010 | Waardevolle klantrelaties

We lunchen wat af in zakelijk Nederland: even bijpraten met een klant, een prospect ontmoeten voor een ongedwongen gesprek, nieuwe plannen bedenken met een samenwerkingspartner, de overeenkomst tekenen voor een geweldige nieuwe opdracht en ga zo maar door. Zeker nu de zon weer terug is voor een fijne nazomer, zitten de terrassen al snel vol. Hoewel zakenlunches vaak een mix zijn van informeel en formeel gedrag, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Waar let je zoal op?

Bij de meeste zakenlunches is de omgeving ontspannen. Het is heel wat anders dan op kantoor en het sociale karakter maakt het vaak een comfortabele manier om met elkaar te spreken. Natuurlijk ben je ook in dit soort zakelijke gesprekken attent, beleefd en netjes. Zit je net aan tafel, dan is dat het uitgelezen moment om over koetjes en kalfjes te praten. Wanneer het eten wordt geserveerd is dat meteen een natuurlijke manier om op het zakelijke aspect over te stappen.

Zo wordt het een ontspannen lunch

Wat ga je eten?
Als je met iemand gaat eten die je minder goed kent is het soms aftasten wat jullie gaan bestellen. Ben jij degene die de ander heeft uitgenodigd, dan is het aan jou om een voorzet te geven. Zeg bijvoorbeeld dat de salades hier verrukkelijk zijn of dat vegan clubsandwich van het huis een echte aanrader is. De ander weet op deze manier in welke lijn er iets besteld gaat worden. Als jij het hebt over een stokbroodje, zal hij of zij niet snel een warme maaltijd willen bestellen. Om maar een voorbeeld te noemen. Ben jij de gast en heb je geen idee wat te bestellen? Vraag dan aan de ander wat die jou aanbeveelt. Zo krijg je op eenzelfde manier de indruk van wat er besteld kan worden. Voor het drinken kun je op vergelijkbare wijze aftasten: wordt het fris of wijn?

Hoeveel tijd heb je?
Een lunch kan soms wat uitlopen, de tijd vliegt als het gezellig is. Als je weet hoe lang de ander de tijd heeft, hou dan in de gaten hoe laat het is. Zeker als jij degene bent die de ander heeft uitgenodigd. Niets zo vervelend als jouw gast tijdens het eten steeds op het horloge kijkt.

Hoe voorkom je afleiding?
Het is maar wat makkelijk om je te laten afleiden in een drukke omgeving. Voorkom dit zoveel mogelijk door oprechte aandacht te hebben voor jouw tafelgenoot. Train jezelf er in om niet meteen om te kijken als er ergens hard gelachen of gepraat wordt of wanneer er iemand voorbij loopt. Een eng idee voor sommige mensen: zet ook je mobiele telefoon uit of laat hem minstens in je tas of jas zitten.

Wie betaalt de rekening?
Simpel: als jij iemand uitnodigt dan betaal jij de rekening. Zeg dit ook tegen de ander en handel discreet. Als de rekening wordt gebracht, dan haal je deze naar je toe en je zorgt dat bij de betaling de ander niet ziet of hoort hoeveel het gaat kosten.

En dan?
Na een lunch is een bedankje altijd op z’n plaats. Ongeacht of je nu bent uitgenodigd of een ander hebt gevraagd om te gaan lunchen. Stuur een mailtje of kies voor een echte kaart. Het wordt altijd gewaardeerd als iemand leest dat je een prettige lunch hebt gehad.

Eet smakelijk!

Daniëlle de Jonge

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *